Polen

Studier i Polen

Høyere utdanning i Polen

Den moderne polsk høyere utdanningssystemet bruker standard tre stadier av grader: bachelor-, master-og doktorgrad. Mastergrader tildeles som Master of Arts (MA), Master of Science (MSc), eller Magister. Det er også flere tilsvarende mastergrader, inkludert Master of Art, Master Engineer, og Master Engineer Architect. Alle institusjoner for høyere utdanning i Polen bruke European Credit Transfer System (ECTS).

Høyere utdanning institutter i Polen er delt inn i universitets-type og ikke-universitet-type. Universitetet-type kurs på masternivå er mer teoretisk, og kandidatene er tildelt en "diplom for fullføring av ensartede mester-nivå studier." Er Non-universitet-type kurs anses som "komplementære" kurs som har mer praktisk anvendelse, og kandidater får en "diplom for ferdigstillelse av komplementære magister-nivå studier."

 

Hvorfor studere i Polen?

Institusjoner for høyere utdanning i Polen tilby mer enn 200 masterstudier i engelsk. Programmer er tilgjengelig i et bredt spekter av akademiske disipliner, inkludert landbruket vitenskap, kunst, teknologi, business, språk, naturfag og samfunnsfag. De mest populære fagområdene er engineering (nesten 70 programmer) og virksomhet (nesten 50 programmer). Noen programmer er tilgjengelig på tysk også.

Polske institusjoner er vel ansett i hele verden for både utdanning og forskning. To polske institusjoner, Jagiellonian universitet og Universitetet i Warszawa, er blant de 400 beste verdens universiteter som vurdert av Times Higher Education verden Universitetet rangering .

 

Universiteter

Polen har ca 500 universiteter og andre institusjoner for høyere utdanning. Om lag en tredjedel av høyere utdanning institutter er offentlige og de resterende to tredjedeler er privat. Polen tar imot internasjonale studenter og har betydelig økt antall utenlandske studenter de siste årene. I 2012 hadde landets mer enn 24 000 internasjonale studenter fra 141 land, med det største antallet som kommer fra Ukraina, Hviterussland, Norge og USA. De fleste utenlandske studenter i Polen studie økonomi, business, medisin og teknologi.

Høyere utdanningsinstitusjoner i Polen har en tendens til å spesialisere seg og er delt inn i en rekke kategorier, inkludert: universitet, tekniske universitetet, akademiet for landbruk, akademi for økonomi og så videre. Til sammen er det 15 ulike typer institutter.

 

Undervisning og Program Varighet

Polske studenter som deltar på heltid programmer får gratis undervisning ved statlige institusjoner. Noen utenlandske studenter kan også studere uten kostnad, men må alle andre betale skolepenger på € 2000 per år for masterstudier.

Masterprogram normalt vare i 1,5 til 2 år, men kan MSc grader krever 2,5 års studier utover bachelorgrad. I tillegg til kurs, må studentene i de fleste disipliner fullføre en avhandling eller prosjekt og forsvare den før du mottar mastergrad.

 

Studieår

Studieåret har to semestre, hver rundes av med en eksamensperiode. Høstsemesteret går fra oktober til midten av februar og vårsemesteret går fra midten av februar til juni.

 

Post-Graduate Opportunities

EU-borgere kan jobbe for noe selskap i Polen etter endt utdanning uten arbeidstillatelse. Ikke-EU studenter kan søke arbeid, og når de blir tilbudt en jobb, kan søke om arbeidstillatelse. Tre kategorier av stillinger krever ikke arbeidstillatelse: universitetslærer, administrerende direktør i en polsk enhet av et multinasjonalt selskap, og trykk korrespondent.

Nyutdannede av masterprogram i Polen kan også være for doktorgradsprogrammer og forskning hvis de er tatt opp til et faglig program.

 

Visa Krav

Studenter fra EU / EØS-landene trenger ikke visum, men de trenger en midlertidig oppholdstillatelse. Non-EU/EEA studenter må ha et studentvisum, som kan fås fra den polske ambassaden eller konsulatet i hjemlandet.Imidlertid er denne visa bare bra for tre måneder, slik at studenter som krever et lengre opphold må søke om oppholdstillatelse som dekker lengden på sine studier. Studentene bør ta kontakt med Internasjonalt kontor ved universitetet sitt for å få hjelp i å få oppholdstillatelse.

 

Helseforsikring

Helseforsikring er obligatorisk for alle studenter. EU studenter kan bruke sin europeiske helsetrygdkort for å få medisinske tjenester. Polen har også bilaterale avtaler med Storbritannia, Sverige og Slovakia, som gir disse borgere å få gratis helsetjenester.

Studenter fra non-EU/EEA land bør kjøpe helseforsikring i hjemlandet eller umiddelbart etter ankomst i Polen. Hvis elevene ikke har helseforsikring, vil de måtte betale for medisinske tjenester.

 

Tips

Polen tar stor stolthet i det polske språket, og kurs å studere polsk i landet florerer. Studenter som ikke allerede er dyktig i polsk bør vurdere å supplere sine studier med språkopplæring, spesielt hvis de vurderer jobbmuligheter i Polen etter at de oppgraderer. Mange kurs i Polen er rettet mot nybegynnere og blir undervist i sommermånedene eller selv på nettet. Spesialiserte klasser fokusert på polsk for virksomheten er også tilgjengelig.

Om Polen

Polen ligger i sentrum av Europa og har grenser til Østersjøen, Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Ukraina, Hviterussland, Litauen og Russland. Det meste av landet er flatt, men to fjellkjeder er plassert i sør. Polen er hjem til spektakulære natur og vakker arkitektur som inkluderer slott, palasser, tre kirker og moderne idrettsanlegg. Polske valutaen bruker zloty, forkortet PLN.


Klima i Polen

På grunn av sin sentrale beliggenhet, har Polen varme somre og kalde vintre som inkluderer tung snø. Sommertemperaturene i det meste av landet range 20-30 grader C. Gjennomsnittlig vinter temperaturer varierer fra 3 grader C i nordvest til -8 grader C i nordøst.

 

Kultur

Flertallet av de polske befolkningen bor i urbane områder, og polske skikker og tradisjoner er en blanding av både østlige og vestlige kultur.Nesten 300 kunst festivaler foregår i landet hvert år inkludert teater, film og musikk, særlig jazz musikk. Polske folk er veldig vennlige og måltider anses feiringer. Polsk mat har et bredt utvalg av grønnsaker, poteter og kjøtt.

 

Cost of Living

Det koster å leve i Polen er relativt lav, ca 1200-2500 PLN (ca € 300-600) per måned, med unntak av undervisning. Student sovesaler koster ca 400-600 PLN og delte leiligheter kjøre 1000-1600 PLN per måned.

Skoler

Skoler og universiteter i Polen

Nettbaserte skoler og universiteter i Polen