Keystone logo
Jagiellonian University

Jagiellonian University

Jagiellonian University

Introduksjon

Academic Center gjennom århundrer

Kraków har vært kjent som et ledende akademisk senter i Polen siden 1300-tallet. Selv om det er et stort antall respektable universiteter i landet vårt, er det Kraków som umiddelbart fremkaller bilder av studentkamerater og professorer som rusler gjennom gatene i gamlebyen. Denne flere hundre år lange akademiske tradisjonen går hånd i hånd med moderne tilnærming til utdanning og toppmoderne teknologi. For eksempel er Ruczaj, et av distriktene som ligger i utkanten av Kraków, raskt i ferd med å forvandles til et blomstrende senter for studentaktivitet takket være det tredje campus ved Jagiellonian University. Det faktum at de fleste høyere utdanningsinstitusjoner i byen er lokalisert i nærheten av hverandre åpner for et veldig nært samarbeid – ikke bare vitenskapelig, men også knyttet til kultur og fritid.

Jagiellonian University er den eldste institusjonen for høyere utdanning i Polen og en av de eldste i Europa. Det ble grunnlagt 12. mai 1364 av den polske kongen Casimir den store. Jubileumsåret 2014 markerte 650-årsjubileet for denne bemerkelsesverdige begivenheten. Helt siden starten har Jagiellonian University vært en internasjonal institusjon. Polakker, ruthenere, litauere, ungarere, tyskere, tsjekkere, sveitsere, engelskmenn, nederlendere, franskmenn, spanske, italienere og til og med tatarer studerte her i gamle dager.

Jagiellonian University i dag

I dag omfatter Jagiellonian University 16 fakulteter, hvor nesten 4 tusen vitenskapelige ansatte driver forskning og gir utdanning til over 40 tusen studenter, innenfor rammen av mer enn 80 forskjellige studieretninger. De eminente forskerne og den toppmoderne infrastrukturen gjør JU til en av de ledende polske vitenskapelige institusjonene, som samarbeider med store akademiske sentre fra hele verden. Jagiellonian University er også hjemsted for rundt 150 studentsamfunn, der unge forskere forfølger sine akademiske interesser og utvikler vennskap med mennesker som deler lidenskapen deres.

De mest unike storskalaprosjektene som drives av Jagiellonian University inkluderer Jagiellonian Center for Experimental Therapeutics, Małopolska Center for Biotechnology, Molecular Biotechnology for Health, OMICRON og Synchrotron Radiation Center "Solaris".

Forskning excellence

Universitetets prestisje både i Polen og i utlandet illustreres av dets anerkjente forskningsresultater. Forskerne og legene fra JU Medical College gjennomfører pionerstudier, f.eks. innen hjertekirurgi, urologi og nevrologi, som ofte fører til utvikling av nye behandlingsmetoder. Funnene deres er publisert i noen av de mest prestisjefylte internasjonale tidsskriftene, for eksempel European Journal of Cardio-Thoracic Medicine, New England Journal of Medicine og Lancet. JU-arkeologer utforsker hemmelighetene til eldgamle steder i forskjellige deler av verden, inkludert Egypt, Kypros, Mellom-Amerika, Sør-Asia og Altay. Astronomene deltar i de viktigste internasjonale prosjektene innen sitt felt, inkludert HESS og VIPERS, mens resultatene av forskning fra JU-bioteknologer har blitt publisert i anerkjente spesialisttidsskrifter som Bioorganic and Medicinal Chemistry, Molecular Ecology Resources eller European Journal of Human Genetics . Dette er bare noen eksempler på bemerkelsesverdige suksesser som Jagiellonian University har vært kjent for de siste årene. Den nåværende posisjonen til JU gjenspeiles også i det økende antallet patentsøknader og det økende antallet patenter gitt til dets akademiske ansatte – det var 8 søknader og 2 patenter i 2007 og så mange som 60 søknader og 11 patenter i 2013. Ikke overraskende har personalet ved Jagiellonian University blitt hedret med en rekke prestisjefylte utmerkelser og priser, inkludert eliteprisene til Foundation for Polish Science ("Polske Nobelpriser") tildelt JU-professorer: Jan Woleński, Tomasz Guzik og Jan Potempa under årene 2010–2013.

Lev og lær i Kraków

Krakóws beliggenhet er unikt av flere grunner. I tillegg til å ha alle fordelene til en stor by, inkludert svært velutviklet offentlig transport, enkel tilgang til vandrerhjem og studentsalonger, og mange kjøpesentre og restauranter, er Kraków også svært nær Tatra-fjellene (med mange skianlegg og trekking ruter nær Zakopane), vakre nasjonalparker-Pieniny og Ojców, og Dunajec River Gorge, som tilbyr noen interessante rafting muligheter. I tillegg er Kraków ikke veldig langt fra andre europeiske hovedsteder, som Praha og Wien, slik at helgeturer til nabolandene ikke er noe problem for ivrige reisende. Kraków er også et viktig transportnav, med rask og komfortabel buss, tog og flyforbindelser til andre byer, både i Polen og i utlandet.

Levende arbeidsmarked

Fordi Krakóws universiteter trener høyt kvalifiserte spesialister i alle typer felt, er det ikke overraskende at bedrifter ofte settes opp i regionen. Internasjonale investorer etablerer grener av sine selskaper i området for å sikre tilstrømningen av utdannede spesialister. Dette gir potensielle studenter en rekke muligheter til å utvikle karriere i sine ønskede yrker.

Kongens by

Kraków er den historiske hovedstaden i Polen, og som sådan er den veldig dypt forankret i polsk tradisjon og kultur. Det er nesten en konkret følelse av historie i atmosfæren i Kraków, samtidig som den også er veldig levende og vrimler med livet. Gallerier, museer, teatre, en filharmonisk og et operahus - alle disse stedene tilbyr uforglemmelige opplevelser til kunstforfattere. Litt lurt på at Kraków tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år, uansett årstid.

Møteplassen

Til tross for sin tradisjonelle natur handler Kraków ikke bare om historien. Det er først og fremst en smeltedigel med forskjellige kulturer, hvor folk fra hele verden møtes for å dele sin kunnskap, erfaring og vennskap. Tallrike klubber og puber garanterer kvalitetsunderholdning i et innbydende miljø, enten det er i det åpne, romslige området på torget eller i mystiske, smale smug i Kazimierz. Klubber ligger nær hverandre, så herdede merrymakers kan finne seg å tilegne seg hele kveldene for å utforske nye steder. Kulturelle, musikalske og filmfestivaler, hvorav mange er organisert av studenter, også levende opp byen.

Steder

  • Kraków

    ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków,, , Kraków

Spørsmål