Keystone logo
Vilnius University

Vilnius University

Vilnius University

Introduksjon

Om oss

Velkommen til Vilnius University – den eldste og største litauiske institusjonen for høyere utdanning.

Siden etableringen på 1500-tallet har Vilnius University , som en integrert del av europeisk vitenskap og kultur, legemliggjort konseptet om et klassisk universitet og enheten mellom studier og forskning.

Vilnius University er en aktiv deltaker i internasjonale vitenskapelige og akademiske aktiviteter og kan skilte med mange fremtredende forskere, professorer og nyutdannede. Vitenskapelig utvikling og de utvidede relasjonene til globale forskningssentre har bidratt til en rekke forskning og studier ved Vilnius University .

Med støtte fra arbeidslivets parter utdanner universitetet globalt tenkende spesialister som vellykket integreres i det moderne europeiske samfunnet.

Hvorfor velge Vilnius University

 • Vilnius University er et klassisk universitet med over 430 år med akademiske tradisjoner og det bredeste utvalget av studieprogrammer i Litauen.
 • Universitetet tilbyr et akademisk miljø med fokus på dyktighet innen forskning og undervisning.
 • Vilnius University er 1. i Litauen i henhold til en nasjonal rangering. Det er den mest populære og mest anerkjente høyere utdanningsinstitusjonen blant litauiske videregående skolekandidater.
 • Vilnius University er Litauens ledende akademiske institusjon, rangert blant de 400 beste universitetene over hele verden (QS).

141603_vu-130923.jpg

Oppdrag

Oppdraget til Vilnius University er å skape, akkumulere og spre kunnskap ved å sikre kontinuiteten til autentisk universitetskultur kjennetegnet ved atmosfæren der gamle tradisjoner og nye ideer beriker hverandre.

Tankefrihet og mangfold av meninger er hovedverdiene til universitetssamfunnet. En enhet av forskning og studier er kjerneprinsippet for universitetets samlede aktivitet.

Universitetet bør utmerke seg ved et bredt spekter av grunnleggende og anvendt forskning. Det bør søke å innta den ledende posisjonen blant andre litauiske institusjoner i alle forskningsområder som er essensielle for selve naturen til et omfattende universitet og sette seg som mål om internasjonal ekspertise innen tverrfaglig forskning. Universitetet bør være forpliktet til oppdraget med å åpne dørene og gi universell utdanning for de mest talentfulle ungdommene fra alle distrikter i Litauen og utdanne aktive og ansvarlige spesialister, som viser behovet for å utvide sin kunnskap og forbedre seg profesjonelt og som er i stand til å lære gjennom hele livet. Universitetet bør søke at kvaliteten på alle former for studier samsvarer med moderne kultur og teknologier og tilsvarer statens og samfunnets behov.

Syn

 • Å posisjonere og utmerke seg i europeisk forsknings- og utdanningsområde gjennom forskning på toppnivå, som bør opprettholdes av universitetets forskerteam med internasjonal anerkjennelse og nye team, samt sikre årlig økende involvering i europeiske forsknings- og utdanningsprogrammer;
 • å sikre at den balanserte utviklingen og samspillet mellom forskning innen humaniora, sosiale, fysiske, biomedisinske og teknologiske vitenskaper forblir den mest fremragende funksjonen ved universitetet, som i hovedsak skiller det fra andre litauiske institusjoner for høyere utdanning og forskning;
 • å initiere og aktivt implementere prosjekter av verdi for den økonomiske utviklingen av landet, som vil oppmuntre til effektivt samarbeid mellom vitenskapelige og utdanningsinstitusjoner med høyteknologiske selskaper og skape gunstige forhold og miljø for innovasjoner og entreprenørskap;
 • å skape et velfungerende kvalitetssikringssystem som garanterer effektiv oppfølging av eksisterende studieprogram og utvikling av nye programmer og som vil oppmuntre til implementering av avanserte undervisningsmetoder og verktøy. Systemet bør sikre at generiske og spesifikke kompetanser og ferdigheter til universitetsutdannede er i samsvar med behovene og tendensene i økonomien, kulturen og arbeidsmarkedet i landet;
 • å betydelig utvide ikke-konsekutive, fjern- og andre fleksible studieformer og metoder og bli sentrum for kontinuerlig faglig forbedring og livslang læring, som spiller en viktig rolle i overgangen til landet mot et kunnskapsbasert samfunn.

Bor i Litauen

Levekostnadene

Vær realistisk mens du planlegger utgiftene dine under oppholdet i Litauen - det er viktig at du har nok penger for hele studieperioden!

De sannsynlige månedlige levekostnadene er gitt nedenfor. Disse kostnadene er basert på en student som bor i Vilnius eller Kaunas og ikke har noen forsørger. Skolepenger, utgifter til oppholdstillatelse og reiser til hjemlandet er ikke inkludert.

Offentlig transport i Vilnius

Trolleybusser og busser begynner å gå klokken 05.00 om morgenen og slutter å kjøre ved midnatt. Det er også nattbusser som kjører over natten. Rutetabellene finner du på det offisielle Vilnius Public Transport-nettstedeteller på mobilapplikasjoner som "m.Ticket" eller "Trafi". Appene er enkle å bruke og gir de mest nøyaktige timeplanene, så de anbefales på det sterkeste for deg.

Offentlig transport i Kaunas

Trolleybusser og busser begynner å gå klokken 06.30 om morgenen og slutter å kjøre klokken 22.00 om kvelden. Det går også nattbusser i helger og på festdager. Rutetabellene finner du på nettsiden www.stops.lt/kaunas/#kaunas/en eller på mobilapplikasjoner som "Trafi". Det er enkelt å bruke og gir de mest nøyaktige timeplanene, så vi vil anbefale det til deg.

Telefon

For de som ønsker å bruke mobiltelefon i Litauen kan velge mellom tre mobiltelefonselskaper: Telia, Tele2 eller Bite. Det er mye billigere å bruke et forhåndsbetalt kort fra et av disse selskapene enn å bruke tjenestene til hjemlandet ditt.

Du kan få forhåndsbetalt kort i de fleste dagligvarebutikker eller spesialiserte firmabutikker. Der kan du også få informasjon om de beste måtene å bruke kortet på. Vennligst finn adressene til underavdelingene til disse selskapene ved å følge koblingene.

Klima

Litauens klima er en overgang mellom maritimt og kontinentalt. Gjennomsnittstemperaturen er omtrent +20ºC (noen ganger stiger den over +30ºC) om sommeren og -5ºC (den kan også falle til –15ºC eller –20ºC) om vinteren, så vær forberedt på skiftende vær.

Rangeringer

VU gjentok en rekordhøy posisjon: Universitetet kommer til topp 400 verdensuniversiteter

Vilnius University (VU) har opprettholdt den høyeste rangeringen den fikk i fjor blant litauiske høyere utdanningsinstitusjoner, rangert på 400. plass i den siste QS World University Rankings. VUs posisjon forble uendret, selv etter inkludering av 124 ekstra høyere utdanningsinstitusjoner i QS Rankings i år.

Sammenlignet med året før steg VU betydelig i de nye rangeringene i henhold til sitt rykte blant arbeidsgivere – fra 434. til 348. plass. Denne kategorien gjenspeiler evalueringen fra internasjonale arbeidsgivere av de beste kandidatene produsert av institusjonene. Indikatorene for internasjonalt vitenskapelig ansatte vokste også. I tillegg inntar VU en usedvanlig høy posisjon når det gjelder undervisningskvalitet – 137, noe som er knyttet til lærernes større oppmerksomhet til hver enkelt student.

Ved sammenstilling av QS World University Rankings rangeres høyere utdanningsinstitusjoner i henhold til totalt seks kriterier: Akademisk omdømme, arbeidsgiveromdømme, siteringer per fakultet, fakultet/studentforhold, internasjonalt fakultetsforhold og internasjonalt studentforhold.

VU har vært inkludert i den globale QS-rangeringen blant nesten ett og et halvt tusen høyere utdanningsinstitusjoner i nesten et tiår nå, og har økt med totalt mer enn 200 stillinger i løpet av den tiden. Da det først ble evaluert i 2014, rangerte VU 601-650; og den ligger for øyeblikket på 400. plass. VU representerer Litauen i å forme høyere vitenskapelige standarder, som gir et stadig viktigere bidrag til å tiltrekke internasjonale forskere og bli en seriøs konkurrent blant de mest prestisjefylte europeiske universitetene.

Visumkrav

Alle internasjonale studenter fra ikke-EU/EFTA-land som kommer for studier til Litauen, må få nasjonalt visum for flere innreiser (D).

Søknadsdokumentene for utstedelse av et nasjonalt visum (D) bør sendes til nærmeste ambassade, diplomatiske misjon eller konsulære post i Republikken Litauen før ankomst . Beslutningen om å utstede nasjonalt visum skal tas innen 15-45 dager etter mottak av visumsøknaden.

Viktig :

! Du kan ikke få nasjonalt visum (D) ved ankomst til Litauen. ! Et nasjonalt visum med flere innreiser (D) kan utstedes for en periode som ikke overstiger ett år (nytt visum for de neste 12 månedene kan utstedes ikke tidligere enn 180 dager etter utløpet av det siste visumet eller den totale gyldighetsperioden for alle visa du hadde) . ! Hvis du har nasjonalt visum (D) for studiene, har du IKKE lov til å jobbe under studiene (kun etter å ha fått midlertidig oppholdstillatelse). ! Bare doktor- og masterstudenter (innehavere av oppholdstillatelse) kan ta med familien sin til Litauen.

I følge den litauiske loven om personvern har ikke ambassaden lov til å kommunisere med en tredjepart (f.eks. Universitetet) om en visumsøknad eller en årsak til avslag.

De nødvendige dokumentene som skal sendes til den nærmeste litauiske ambassaden for et nasjonalt visum med flere innreiser (D) :

 1. Fullført søknad om utstedelse av nasjonalt visum i det etablerte formatet ( skrives ut og signert av søkeren );
 2. Passbilde i ett farge ( 35×45 mm med lys fargebakgrunn , ikke eldre enn 6 måneder );
 3. Gyldig pass ( dets kopi og kopi av alle stemplede sider ):
  • Dens gyldighetsperiode er minst tre måneder lengre enn gyldighetsperioden for det forespurte visumet;
  • Den skal inneholde minst to blanke sider;
  • Den skal ha blitt utstedt i løpet av de siste 10 årene.
 4. Bevis på tilstrekkelig mengde midler til livsopphold ( minst 365 EUR per måned + 730 EUR for retur til opprinnelsesstaten );
 5. Helseforsikring
  • Dekker hele perioden av det tiltenkte oppholdet.
  • Gyldig i alle deltakerstater i Schengen-området.
  • Minimumsdekningen skal være EUR 30 000.
 6. Antall meklingsbrev fra Vilnius University for å utstede et nasjonalt visum (D) - Forespørselsskjema ;
 7. Akseptbrev (eller sertifikat for studentstatus bestilt via VU IS eStudent-applikasjon ) ;
 8. Konsulære gebyrer : 60,00–120,00 EUR.


Merknad 1: Støttedokumenter som er på et annet språk enn litauisk eller engelsk, må ledsages av en offisiell oversettelse av originaldokumentet eller av en bekreftet kopi av originaldokumentet på litauisk eller engelsk.Merknad 2: Ambassaden/konsulatet forbeholder seg retten til å be om ytterligere informasjon/dokumentasjon og, hvis det anses nødvendig, å intervjue søkeren. For detaljert informasjon om alle visumkrav, er det tilrådelig å besøke nettsiden til den litauiske ambassaden/konsulatet .Merknad 3: Et nasjonalt visum (D), samt en midlertidig oppholdstillatelse, tillater studenter å reise via land i Schengenområdet i 3 måneder i hver periode på 6 måneder

Stipend og finansiering

Søknadsfrist
Bachelor and Integrated studies: Tuition Fee Waivers and Scholarships to Apply for Before StudiesJune 1, 2022
Master Studies: Tuition Fee Waivers and Scholarships to Apply for Before StudiesJune 1, 2022
Scholarships to Get During the Study PeriodOctober 10, 2022

Søknaden åpner 1. januar

Vi venter på din søknad til studiestart i september 2023 fra 1. januar.

Steder

 • Vilnius

  3 Universiteto St., , Vilnius

 • Kaunas

  Muitinės gatvė,8, 44280, Kaunas

  • Šiauliai

   84 Vytauto St., LT-76352, , Šiauliai

   Spørsmål