Estonian Academy Of Music And Theatre

Introduksjon

Les den offisielle beskrivelsen

Oppdraget til det estiske musikk- og teatarkademiet er å bidra til utviklingen av et menneskesentrert estisk samfunn, spredning av et kreativt tankegang og bevaring av det estiske språket og kulturen gjennom utdanning innen musikk og teater og fremme av kreativt og forskningsarbeid.

EAMT verdsetter bevarelsen av de iboende verdiene til den estiske nasjonalkulturen og opprettholder akademiske tradisjoner for europeisk musikk og teaterutdanning, samtidig som den er åpen for de nyeste utviklingene i musikk- og teaterverdenen.

EAMT er et offentlig universitet for musikk og drama, og tilbyr høyere utdanning på alle hovedområdene musikk og teater gjennom bachelor-, master- og doktorgradsprogrammer. Selv med sine ca. 700 studenter er EAMT den minste blant seks estiske offentlige universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner på universitetsnivå, internasjonalt kan det sammenlignes med mellomstore musikk- og teaterakademier.

Bachelorprogrammer gir opplæring til vokalister og instrumentalister, samt dirigenter, komponister, musikkologer, musikklærere og lydingeniører. Masterprogrammene tilbyr også tilleggsutdanning og opplæring i kammermusikk, akkompagnement, moderne improvisasjon og kulturell ledelse. Læreplanene for musikere fokuserer på solist, ensemble og orkesterprestasjon eller opera; musikkteori og historie, samt andre fag i humaniora er også studert. Det er også mulig å skaffe seg undervisningskvalifikasjoner.

En kort historie om estisk musikk- og teaterskole

Som i andre europeiske land har musikkutdanning i Estland historisk vært knyttet til universitet og kirkeaktivitet. Allerede i slutten av 1800-tallet var det flere private musikkskoler som leverte spesialundervisning i ulike instrumenter.

Året 1919, da to uavhengige institusjoner for musikkutdanning ble etablert i Tallinn og Tartu, anses å være starten på høyere musikkutdanning i Estland. Tartu Higher Music School ble en sterk videregående musikkutdanningsinstitusjon, nå kjent som Heino Eller Music School.

Tallinn Higher Music School, som regnes for å være forgjengeren til den nåværende EAMT, ble etablert av musikkavdelingen i "Estlands" -samfunnet, med åpningsseremonien den 28. september 1919, i Estlands konserthus. Fra 1919-1923 rektor ved skolen var Mihkel Lüdig.

I 1923 ble denne institusjonen omdøpt til Tallinn Conservatoire. I 1925 valgte skolens administratorer nye vedtak, og i tråd med disse endringene valgte skolen professorene: R. Bööcke, A. Kapp, J. Paulsen, P. Ramul og A. Topman. Sammen med A. og Th. Lemba og J. Tamm, som tidligere hadde fått sine professorater fra St. Petersburg konservatoriet, Tallinn Conservatoire nå hatt åtte professorer. Tallene vil senere øke. De første ti studentene ble uteksaminert i 1925. Det akademiske nivået på konservatoriet kan anses å ha vært relativt høyt, da mange av elevene deltok i internasjonale konkurranser på 1930-tallet. De mest vellykkede av dem var Tiit Kuusik, som ble tildelt førstepremien ved International Singing Competition i Wien i 1938.

Opprinnelig en privat institusjon ble konservatoriet nasjonalisert i 1935. I 1938 ble statens dramaskole åpnet.

Den sovjetiske okkupasjonen, som begynte i 1940, ikke klarer å påvirke Conservatoire. Målet var å bringe den musikalske utdanningssystemet i tråd med gjeldende utsikt over Sovjetunionen. Studieplanlegging fulgte nesten umiddelbart. Et eksempel på denne forandringen var eliminering av kirkemusikk som et spesialiseringsområde; I tillegg begynte undervisningen i politiske orienterte fag.

Etter ankomsten av tyske okkupasjonsmakter, Conservatoire kjempet for å gjenopprette sin tidligere undervisningsaktiviteter. J. Aavik, som hadde kommet tilbake til stillingen som rektor, forsøkte å rekruttere så mange tidligere akademiske instruktører som mulig. Imidlertid hindret realistikkene av krig betydelig studieprosessen. I løpet av 9 mars 1944 air raid, ble byggingen av Conservatoire, så vel som de fleste av dens utstyr, nesten helt ødelagt. I november 1944, etter en annen endring av makt, ble Conservatoire gjenåpnet. Et hus på tre Kaarli Avenue ble valgt til å tjene som Conservatoire midlertidige hjem. I 1950 fant det estiske kommunistpartiet sentralkomiteens plenarmøte med et ødeleggende utfall for konservatoriet. Mange bemerkelsesverdige forelesere ble tvunget til å gå av ideologiske grunner; tre av dem - A. Karindi, R. Päts og T. Vettik - ble arrestert og sendt til en arbeidsleir.

Conservatoire kreative miljøet begynte å se vekkelse på midten av 1950-tallet. Flere forelesere som hadde vært "midlertidig fraværende" var i stand til å returnere. I 1957 ble fakultetet for drama etablert på konservatoriet, med Voldemar Panso som første hoved. Dramafakultetet åpnet i bygningen av den tidligere Toomkool i Toompea. I løpet av 1970-tallet ble orgelklassen, som ble stengt i 1950, gjenåpnet. I 1971 ble det gjenopptatt et program for å trene musikklærere til å arbeide i omfattende skolesystemet. Antallet studenter ved konservatoriet økt betraktelig. Venno Laul, som ble utnevnt til rektor i 1982, opp igjen ideen om å bygge en ny skole anlegget. Han fortsatte med å overvåke designfasen av prosjektet; Selve byggearbeidene ble avgitt av neste rektor.

I 1989, like før den 70. årsdagen for skolen, sitt tidligere navn - den "Tallinn Conservatoire" - ble restaurert. Fire år senere ble skolen omdøpt til "Estonian Academy of Music" (Eesti Muusikaakadeemia). Denne endringen ble ansett nødvendig fordi i Europa refererer "conservatoire" oftere til en institusjon av sekundær musikalsk utdanning.

I årene 1987-1993 ble det gjennomført omfattende oppussing og gjenoppbygging i Drama-fakultetets bygning, noe som gjorde det mulig for fakultetet å begynne å bruke hele to-etasjesbygningen i Toompea. I 1995 Drama fakultet ble omdøpt Høyere Theatre School.

I 1992 ble prof. Peep Lassmann valgt som rektor. En omfattende reform av studiestrukturen ble introdusert og skolen vedtok et fagbasert studie system. Gradstudier ble introdusert slik at studentene i det fireårige programmet kunne få bachelorgrad. I 1993 ble et toårig mastergradsprogram lagt til. I 1996 ble det innført et fireårig doktorgrad i musikkvitenskap, mens i 2000 ble det utarbeidet spesifikke læreplaner for utøvere og komponister. I 2006 ble et nytt program for dramatisk kunst lagt til, som også har en kreativ vektlegging.

I 1999 ble det estiske musikkakademiet endelig gitt det det hadde ventet de siste 55 årene - en ny bygning i sentrum av Tallinn. Fra nå av er det en av de beste og mest moderne konservatoriske bygningene i verden, spesielt med hensyn til funksjonalitet og teknologiske løsninger.

I den nye EAM-bygningen er det 7 500 kvadratmeter bruksområde designet og bygget spesielt for det høyere musikalske lærestedet. Det er 60 klasserom pluss 14 prøvelokaler hvor klasser kan holdes. Spesiell omtale bør gjøres av EAMTs lille kammerhall, som seter 130-200, en korsklasse kombinert med et stort auditorium for 77 studenter, et auditorom for 40 personer med et nytt barokkorg, opera-studioet, det elektroniske musikklabben og opptaksstudio, et bibliotek med datamaskinkomponenter og en studenters spisesal. Bygningen oppfyller de høyeste akustiske kravene, og har lydisolerte rom med muligheter for å justere et bestemt roms akustikk ved å legge til eller fjerne veggpaneler.

I dag er EAMT et internasjonalt konkurransedyktig lærings- og forskningsanlegg. De fleste estiske musikere har vært involvert med EAMT enten gjennom egne studier eller gjennom undervisning. Våre mest kjente alumner inkluderer komponister Arvo Pärt og Erkki-Sven Tüür, pianister Peep Lassmann og Kalle Randalu, samt ledere Olari Elts, Tõnu Kaljuste, Eri Klas, Vello Pähn og Arvo Volmer. De fleste av skuespillerne og regissørene i estiske teatre er også alumni på Drama skolen. Akademiens nåværende navn - Estlands musikk- og teaterskole - ble vedtatt i 2005.

Steder

Tallinn

Address
Estonian Academy Of Music And Theatre
Tatari 13,

10116 Tallinn, Harju fylke, Estland